Türkiye’nin en büyük ve en önemli projeleri arasında yer alan Atakent Özel Proje Alanı ve Tema Park Projesinde, ilk adımlar atılmaya başlandı, ihaleyi kazanan Mesa Mesken & Kantur-Akdaş İş Ortaklığı, en az yaklaşık 2 milyar TL değer belirlenen projenin yılda yaklaşık 23 milyon ziyaretçi çekeceğini, inşaat aşamasında 4 bin, sonrasında ise 8 bin kişiye istihdam sağlayacağını bildirdi.

Toplu Konut İdaresi (TOKÎ)’ye en yüksek teklifi vererek İstanbul Atakent Özel Proje Alanı ile Doğa ve Eğlence Parkı (Tema Park) ihalesini kazanan Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı, projeye dair ilk bilgiler düzenlenen bir toplantı ile paylaşıldı. Mesa Yönetim Kurulu Başkam Erhan Boysanoğlu, Mesa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz ve Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, proje ile ilgili yaşanan gelişmeleri aktardı.

Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik (1.489.962 metrekare) bir alam kapsayan projede; konut, AVM, sinema, out-let, hipermarket, otel, kongre merkezi, fuar merkezi, hastane, okul, doğa ve eğlence parkı (Tema Park) ile bu alanları destekleyecek diğer yapılar bulunacak.

“40 Yılın birikimi bu projeye yansıyacak”

Türkiye’ye ve İstanbul’a değer katacak sembol bir proje gerçekleştirmek için 40 yılın birikimini bu çalışmaya yansıtacaklarını belirten Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu; “Burası farklı anlayışlarda 5 konunun birleştiği ve ayrıştığı bir yer olacak. Türkiye’de az yapılan, hatta yapılmayan konuları, ilk kez burada bir bütün içinde gerçekleştireceğiz.

1500 dönüm üzerinde net alan olarak yaklaşık 500-600 bin metrekare insaat yapacağız. Bu rakam brüt inşaat alanı olarak 900 bin metrekareye kadar çıkabilir” diye konuştu. Projenin herhangi bir flnansal sorunla karşılaşmayacağını da belirten Boysanoğlu, “Projeyle ilgili özellikle yabancılardan haftada 3-5 teklif geliyor. Bunların arasında bazı fonlar da yer alıyor” dedi. Boysanoğlu, projeye bankaların da oldukça ilgili olduklarını belirtti.

23 Milyon Ziyaretçi, 8 Bin Kişilik İstihdam

Mesa Mesken Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ahmet Can Aynagöz ise araştırma ve geliştirme safhasında oldukları şu aşamada kesin rakamlar veremeyeceklerini belirtti. Projede ciddi bir AVM yatırımı yapacaklarmA da değinen Aynagöz, “İstanbul’da ciddi bir fuar alam açığı var. Teknolojinin geldiği son noktaları da ihtiva edecek şekilde, uluslararası boyutta fuar alanları gerçekleştirilecek. Projenin inşası 4-5 yıl kadar devam edecek ve yapım sürecinde de 4-5 bin civarında insan istihdam edilecek” dedi. Aynagöz, 3 bin konutun bulunacağı projeyi, sadece ticari alanlar, fuar alanları ve Tema Park için yılda toplam 23 milyon kişinin ziyaret edeceğini belirtti. Aynagöz, “Yapım aşamasında 4 bin kişiye iş olanağı yaratacak olan proje, bitiminde ise 8 bin kişiye istihdam  olanağı sağlayacak” dedi.

“Stratejik ortaklıklar olabilir”

Kantur-Akdaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur ise; İstanbul’a bir şeyler katmak, kentte yıllık 23 milyon insanının hareketini sorunsuz olarak yönlendirebilmek için çalıştıkların kaydetti. Alanın, çevre yoluna ve havalimanına yakınlığına dikkat çeken ve milyonlarca insanın ulaşımı için projenin metro bağlantısının da şart olduğunu belirten Kantur, “Genel anlamda bizlerin bu projeyi gerçekleştirebilecek her türlü bilgi birikimimiz mevcut. Fakat fuar, eğlence merkezi ve kongre yapılanmaları çok önemli. Dolayısıyla buralarda, dünyadan stratejik ortaklıklar olabilir” diye konuştu.

Türkiye’nin sembol projesi olacak

Tema   Park’m  sadece  İstanbul  ve Türkiye’nin değil,  dünyanın önemli projelerinden biri olmasını hedeflediklerini belirten Ali Kantur; “Eğlence merkezi dendiğinde tüm adresler doğrudan Amerika’yı gösteriyor. Bizde Amerikalı firmalar ile temas halindeyiz” dedi. Arazi içindeki eski katı atık alam ile ilgili rehabilitasyon çalışmalarına da değinen Kantur; “Bir arazinin, çöplerini kaldırılarak orasını imara uygun hale getirilmesi işini yapan, dünyadaki en iyi 2-3 firma arasmda-yız. Burasının nasıl dönüştürüleceğinin bilgisine, kullanılacak makinelerin tasarlanmasına ve üretilmesine, gerekli tüm tesisleri kurma kabiliyetine ve tecrübesine de sahibiz. Bu konuda birçok yabancı devletlere danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Bu konu, bizim için asla sorun değil” diyerek, rehabilitasyon için bütçede ayrılan rakamın 80 milyon TL olduğunu belirtti.

2011′de ilk kazma vurulacak

Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş İş Ortaklığı’nın, büyük bir titizlikle ve yoğun bir şekilde sürdürdükleri ön hazırlık çalışmalarının yıl ortasına kadar sürebileceği ve sene sonunda ise araziye ilk kazmayı vurmayı hedefledikleri belirtildi. Farklı bir çok yapıdan oluşacak dev projenin 4-5 yılda tamamlanarak, 2015-2016 yıllarında hayata geçirilmesi planlanıyor.