Kompozit Malzeme Nedir?

İki ya da daha fazla sayıdaki farklı özellikleri bulunan malzemelerin çeşitli yöntemlerle birleştirilmesi ile oluşturulan ürüne kompozit malzeme denmektedir. Farklı maddelerden oluştuğu için amaca uygun üretim yapıldığında çok farklı kullanım alanları vardır. Otomotiv sanayi, makine sanayi, yan parça sanayi, silah sanayi, uzay ve havacılık sanayi ve inşaat sektörü gibi çok farklı alanlarda bolca kullanılır. Ve metal kompozitler, seramik kompozitler ve polimer kompozitler olarak başlıca 3 farklı türü vardır.

Metal Kompozitler

Metalik malzemelerin belli kullanım alanlarına uygun olarak; eritme, sıcak baskı ve ayrıştırma gibi yöntemler kullanılarak metal bazlı birleşik ya da alaşım malzemeler üretilir. En sık kullanıldığı alanla: otomotiv, yan sanayi, uzay ve havacılık sanayidir.

Seramik Kompozitler

Hem fonksiyonel malzemeler hem de dayanıklı malzemelerin üretiminde kullanılır. Farklı maddelerin karışımları ile ortaya çıkarılan Seramik Matrisli Birleşik Malzemeler yani CMC’ler oluşturulur. Yüksek ısılara, yüksek basınca ve çarpmalara karşı oldukça dirençlidir. Zırh ve koruma malzemeleri imalatı için biçilmiş kaftandır. Bu yüzden daha çok uzay sanayi, savunma sanayi ve askeri sanayi de sıkça kullanılmaktadır.

Polimer Kompozitler:

Lifli kompozitler olarak da bilinen Polimer Kompozitler, sıklıkla polyester ve epoksit malzemelerinin karışımından elde edilir. Sağlamlığını artırabilmek için bor, karbon ve cam lifleri de belli oranlarda eklenebilir. Otomotiv sanayi, yapı sanayi, yan sanayi ve endüstri sanayi kullanım alanının en çok olduğu yerlerdir.

Avantajları Nelerdir?

- İhtiyaca ve kullanım alanına göre özel olarak üretilebilir.
- Kompozit malzemeler ısıya, iklim koşullarına, suya ve neme karşı oldukça dayanıklıdır.
- Diğer elementlere göre oldukça hafiftir.
- Daha ucuzdur.

Cengiz Kompozit, kompozit malzeme üretiminde yıllık 2.000 ton üzerinde üretim kapasitesi ve 35 yılı aşkın deneyimiyle müşterilerine her alanda en iyi hizmeti vermeyi ilke edinmiştir. Firmamız; kompozit  SMC ve BMC malzemeleri ile şehir mobilyaları, aydınlatma ve elektrik malzeme üretimi ve doğalgaz servis kutuları imalatı üzerine uzmanlaşmıştır. Mazgallar, sınır elemanları, kabinler, banklar, heykeller ve çitler gibi alt yapı malzemeleri ile masa, sandalye koltuk, aydınlatma sistemleri, armatürler, saksılar ve mutfak dolapları gibi dekoratif ve işlevsel ürünler üretmektedir.